Wanneer stopt mijn begeleiding?

De beslissing van de toegangspoort legt vast hoe lang een begeleiding nodig is, meestal is dat voor een periode van zes maanden of één jaar.

Aan het einde van die periode evalueren wij samen met jou, je ouders en andere hulpverleners hoe de voorbije periode verlopen is. Dan wordt bekeken of de hulp kan beëindigd worden of andere hulp noodzakelijk is. Als een jeugdrechter beslist heeft dat je begeleiding nodig had, kan er ook een zitting zijn, waarop de jeugdrechter luistert naar ieders mening.

Ook op een ander moment kan beslist worden om de begeleiding te wijzigen of te beëindigen. Elke partij kan dit op elk moment voorstellen. Of dat dan ook werkelijk zal gebeuren hangt af van het akkoord van die mensen die (mee) beslist hebben over jouw begeleiding.

Enkele mogelijke voorbeelden:

  • De situatie is veranderd, iedereen voelt zich sterk genoeg om het opnieuw zonder hulp aan te kunnen.
  • Wanneer het minder goed loopt binnen jullie gezin of er grote problemen bijkomen, kan de thuisbegeleiding stoppen en een andere begeleiding starten.
  • Je bent 14 en je hebt het gevoel dat je je niet kan aanpassen in de leefgroep, je wil naar een andere voorziening of je wil terug naar huis.
  • Je bent 17 jaar en je hebt geen zin meer om nog langer in de leefgroep te blijven, je wil een overstap maken naar kamertraining (TCK) of begeleid autonoom wonen.
  • Je bent 18 jaar en je wil geen verdere hulp meer krijgen.
  • …..

In elk van deze voorbeelden is het belangrijk dat je je mening laat horen. We zijn er om naar je te luisteren en samen te zoeken naar oplossingen. Het is steeds belangrijk dat er tijd gemaakt wordt om te overleggen en stil te staan bij de verschillende mogelijkheden, alvorens een beslissing genomen wordt.