Huize Levensruimte

Op 10 mei verscheen naar aanleiding van de officiële opening van de nieuwbouw in Het Laatste Nieuws onderstaand artikel.

Nieuwbouw Huize Levensruimte is klaar

Het team van Huize Levensruimte voor de nieuwbouw. - Foto GMA

 

De oude lokalen van Huize Levensruimte in Averbode zijn platgewalst en hebben plaats geruimd voor een nieuwbouw. Die werd gisteren officieel geopend. Er kunnen voortaan 45 kinderen opgevangen worden. In een tweede fase wordt er werk gemaakt van een nieuw administratief gebouw met twee studio's voor de opvang van gezinnen met kinderen.

Het opvangcentrum is tevreden met de nieuwbouw. "Dit betekent een enorme verbetering voor de werking", zegt algemeen directeur Luc Raymaekers. "De architecten hebben rekening gehouden met het verhaal van de medewerkers. De personeelsleden kunnen bijvoorbeeld tussen de groepen pendelen. Vroeger moesten ze steeds naar een ander gebouw wandelen, waardoor in een crisissituatie kostbare tijd verloren ging."

In totaal kunnen er nu 45 kinderen opgevangen worden, iets meer dan voordien.

In Huize Levensruimte kunnen kinderen tot 18 jaar terecht die kampen met een problematische gezinssituatie. "We hebben bijvoorbeeld een aanvraag om een tienermoeder in een van de nieuwe studio's op te vangen", zegt Frederik, één van de leidinggevenden. Daarnaast doet Levensruimte ook aan thuisbegeleiding. "In totaal mogen we zestien gezinnen begeleiden, al zitten we hier vaak aan 110 procent van onze werking."

Het nieuwe gebouw is heel ruim. Jongeren hebben er hun eigen specifieke leefgroep én kamer. "Alleen op de gang hangen er camera's", zegt Raymaekers. "Die beelden kunnen via een speciaal inlogsysteem opgevraagd worden. Waar men ook is in het complex, men kan altijd de gang in het oog houden. De oude gebouwen zijn meteen met de grond gelijk gemaakt. Op deze plaats willen we nog voor de zomer speelruimte aanleggen. Binnenkort start ook de bouw van een nieuw administratief gebouw. Daarnaast worden er ook twee studio's voorzien voor de opvang van gezinnen met kinderen." Aan de nieuwbouw hangt een prijskaartje van 4,5 miljoen euro. (GMA)