Huize Levensruimte

Trainingscentrum voor kamerbewoning

Binnen het trainingscentrum voor kamerbewoning (TCK) verblijven jongeren vanaf 16 jaar in een studio op de campus waarbij ze begeleid worden naar zelfstandigheid.

Heel wat jongeren hebben vroeg of laat wel het gevoel dat ze het groepsgebeuren ontgroeid zijn en verlangen naar meer zelfstandigheid. Elk hebben ze hiervoor wel een goede reden: meer rust, werken aan zelfredzaamheid, een eigen studio waarop ze zich kunnen terugtrekken, enz. Gezien hun jonge leeftijd is het echter niet aangewezen en vaak niet haalbaar om werkelijk op eigen benen te staan.

Het TCK combineert de veilige omgeving van de voorziening met de nodige ruimte om te experimenteren rond verschillende elementen van zelfredzaamheid.

De jongere beschikt hiertoe over een bemeubelde studio waarop hij zelfstandig kan wonen. De begeleiding blijft evenwel dagelijks lijfelijk aanwezig en zal mee op pad gaan met de jongere.

De uitgangspunten voor de begeleiding binnen het TCK verschillen niet wezenlijk van deze in de leefgroepen. Het groepsgebeuren neemt evenwel af en er komt bijgevolg meer ruimte om individueel met de jongere te werken.

Begeleiders hebben samen met de jongeren aandacht voor de inrichting van hun studio, vervoersmogelijkheden, administratie, financiƫn, gezondheid, veiligheid, koken, onderhoud van de studio, de was en strijk, dagbesteding, vrije tijd, relaties, enz. En vaak vergeten in deze lijstjes: om voor zichzelf te zorgen moet een jongere zich ook gewoon goed voelen. De jongere die meer en meer zelfstandig woont, staat voor heel wat nieuwe uitdagingen. Daarbij is het voor elke jongere leuk om stilaan op eigen benen te staan, maar ook te weten dat er iemand is die je opvangt als het moeilijker gaat.