Hoe ziet de dag eruit?

De dag ziet er anders uit al naargelang het gaat om schooldagen, weekends of vakantiedagen.

Schooldagen

‘s Morgens sta je op en maak je je klaar. Na het ontbijt vertrek je naar school. Het uur waarop dat gebeurt, is afhankelijk van de plaats waar je school loopt. Over de middag blijf je op school eten. Na school kom je terug naar de leefgroep. Er is dan een studie/eet/badmoment.

Daarna is er tot het slapengaan nog tijd voor ontspanning: TV-kijken, computer, gezelschapsspel spelen, ... .

Weekends en vakantiedagen

Tijdens weekends en op vakantiedagen kan je iets langer opblijven en gaat het er wat meer ontspannen aan toe.

Er worden soms activiteiten gedaan met de leefgroep (bowling, zwemmen, daguitstap, …). Je krijgt ook de kans om je aan te sluiten bij een jeugdbeweging of sportvereninging.

Zijn er vaste regels?

Waar mensen samenleven worden afspraken gemaakt.

De voornaamste afspraken van Huize Levensruimte vind je hier. Wij verwachten dat jij je, tijdens je verblijf in Huize Levensruimte, houdt aan deze afspraken.

Naast deze afspraken heeft elke leefgroep nog een aantal eigen regels, die terug te vinden zijn in hun ‘ABC’. Deze afspraken worden samen met jou en je gezin overlopen. Ze kunnen individueel aangepast worden indien ze haalbaar blijven voor de leefgroep. Belangrijk is dat zowel jij, je ouders, als de leefgroep zich kunnen vinden in de gemaakte afspraken.

Heb ik een eigen kamer? Mag ik die kamer zelf inrichten? Heb ik een sleutel van mijn kamer? Mag ik bezoek ontvangen op mijn kamer? Mag ik snoep hebben op mijn kamer?

Je hebt een eigen kamer en je mag bezoek van het eigen geslacht altijd op uw kamer ontvangen. Bezoek van het andere geslacht (je vriend(in) veronderstel ik) mag pas na 3 maanden.

Je hebt geen eigen sleutel van je eigen kamer voor de veiligheid. Je hebt wel een sleutel van je kluisje op je kamer. Hier bewaar je best je kostbare persoonlijke spullen.

Je mag snoep op je kamer hebben maar die moet je ook zelf aankopen natuurlijk.

Welk speelgoed is er in de leefgroep? Mag ik ook speelgoed van thuis meebrengen?

Er zijn gezelschapspelen die je kan spelen met andere jongeren of begeleiding. Sommige jongeren hebben ook een playstation en spelletjes om daarop te spelen. Je kan altijd vragen of je mee mag spelen of je kan ook je eigen playstation installeren.

Is er een computer in de leefgroep?

Er is een gemeenschappelijke computer in de leefgroep. Je leeft in een groep dus hier ga je wel rekening mee moeten houden. Als er niemand anders op de computer wilt, kan je er zolang opzitten als je wil. Maar als iemand anders ook eens op de computer wilt (wat meestal het geval wel is) dan zal je hier rekening mee moeten houden. Er zijn ook afspraken rond de computer en rond het computergebruik.

Welke spullen mag ik meebrengen van thuis?

Alles behalve huisdieren, ouders en meubelen zoals stoelen en kasten.

Krijg ik zakgeld?

Ja, iedereen die nog naar school gaat en niet meer verdient dan een bepaald bedrag krijgt zakgeld. Hoeveel je krijgt hangt van je leeftijd af. Dit is door de staat opgelegd en is onveranderlijk.

Kan ik blijven naar school gaan waar ik nu ga?

Als jij dat zelf haalbaar vindt en het gaat ook echt met belbus/bus/trein, dan wel.

Hoe is het eten?

Het menu wordt voor een heel maand vastgelegd door de huishoudelijke medewerkers. Soms zijn er veranderingen. Enkel in het weekend kunnen de jongeren kiezen wat ze eten. In het tck is dit ook op woensdag dat ze kunnen kiezen wat ze eten want de tck'ers moeten zelf koken.

Zijn mijn begeleiders strenge mensen? Wat doen zij als ik moeilijke momenten heb (bijv. als ik heimwee heb naar thuis) of als ik moeilijk gedrag vertoon (zeer boos wordt, dingen stuk maak, andere kinderen pijn doe,…)?

Alle begeleiders zijn verschillend. Je hebt strenge begeleiders, je hebt er die streng willen zijn maar niet zijn en je hebt er die streng zijn met een lach. Begeleiding houdt voortdurend gesprekken rond hoe je je voelt en over hoe je het allemaal ziet naar de toekomst toe, waar je u aan stoort of waar je juist goed bij voelt. Dus als je heimwee hebt krijg je waarschijnlijk een schouder om op te huilen en een gesprek hoe dit komt en wat ze eraan kunnen doen. Niet alles wat je graag zou willen dat de begeleiding doet zullen ze doen, maar ze kunnen er wel rekening mee houden of een andere oplossing zoeken. Als je boos bent, word je meestal eerst naar je kamer gestuurd om af te koelen en meestal komt er dan ook een gesprek waarom je zo boos bent en hoe dit komt.

Ik heb een vaste vriend(in). Hoe dikwijls mag ik contact hebben met hem/haar? Mag hij/zij mij komen bezoeken? Mogen we soms samen weg gaan?

Als je langer dan 3 maanden samen bent en in samenspraak met jouw ouders en die van hem/haar, mag je bij hem/haar blijven slapen (in hun ouderlijke huis natuurlijk).

Je mag voortdurend contact hebben met hem/haar en hij/zij mag jou elke woensdagnamiddag en elk weekend komen bezoeken, tenzij er voor jou andere regels zijn opgelegd door jeugdrechter of begeleiding omdat je iets uitgestoken hebt. Op deze dagen mogen jullie ook samen weggaan als het allemaal maar duidelijk doorgegeven wordt naar waar je gaat, wat je gaat doen en om welk uur je terug bent. In de vakantie mag dit alle dagen.

Mag ik met vrienden weg?

Ja, dit kan ook op woensdagnamiddag en vrijdag na school, zaterdag en zondag. In de vakantie kan dit alle dagen.

Waar mogen we overal naar toe gaan? Mogen we soms naar de film gaan? Iets gaan drinken? Gaan bowlen? Hoe dikwijls mogen we weg gaan?

Ja dat mag allemaal als het duidelijk wordt doorgegeven, als je op tijd terug bent. Dit mag op woensdagnamiddag, vrijdag na school, zaterdag en zondag. In de vakantie mag dit alle dagen.

Mag ik een brommer hebben?

Als je minstens 16 jaar bent en hiervoor een rijbewijs hebt.