Hoe ziet de dag eruit?

De dag ziet er anders uit al naargelang het gaat om schooldagen, weekends of vakantiedagen.

Schooldagen

‘s Morgens sta je op en maak je je klaar. Na het ontbijt vertrek je naar school. Het uur waarop dat gebeurt, is afhankelijk van de plaats waar je school loopt. Over de middag blijf je op school eten. Na school kom je terug naar de leefgroep. Er is dan een studie/eet/badmoment.
Daarna is er tot het slapengaan nog tijd voor ontspanning: TV-kijken, computer, gezelschapsspel spelen, ... .

Weekends en vakantiedagen

Tijdens weekends en op vakantiedagen kan je iets langer opblijven en gaat het er wat meer ontspannen aan toe. Er worden soms activiteiten gedaan met de leefgroep (bowling, zwemmen, daguitstap, …). Je krijgt ook de kans om je aan te sluiten bij een jeugdbeweging of sport.

Op zon- en feestdagen is de leefgroep gesloten.

 

Zijn er vaste regels?

Waar mensen samenleven worden afspraken gemaakt.

De voornaamste afspraken van Huize Levensruimte vind je hier. Wij verwachten dat jij je, tijdens je verblijf in Huize Levensruimte, houdt aan deze afspraken.

Naast deze afspraken heeft elke leefgroep nog een aantal eigen regels, die terug te vinden zijn in hun ‘ABC’. Deze afspraken worden samen met jou en je gezin overlopen. Ze kunnen individueel aangepast worden indien ze haalbaar blijven voor de leefgroep. Belangrijk is dat zowel jij, je ouders, als de leefgroep zich kunnen vinden in de gemaakte afspraken.

Heb ik een eigen kamer? Mag ik die kamer zelf inrichten? Heb ik een sleutel van mijn kamer? Mag ik bezoek ontvangen op mijn kamer? Mag ik snoep hebben op mijn kamer?

Je hebt een eigen kamer die je samen met je ouders kan inrichten.

Je kamer is je eigen plekje en andere kinderen mogen daar niet ongevraagd op komen. Als je graag bezoek ontvangt op je kamer zal je dit eerst moeten vragen aan de begeleiding en zullen we samen bekijken, eventueel ook met je ouders, wie al dan niet op je kamer mag komen.

Snoep bewaren we in een doos in de voorraad en niet op de kamer. Dit omwille van hygiënische redenen.

Welk speelgoed is er in de leefgroep? Mag ik ook speelgoed van thuis meebrengen?

In de leefgroep zijn er gezelschapsspelen, puzzels en knutselgerief. Er is een playstation en een WII. Je mag zeker speelgoed meebrengen van thuis en samen kunnen we kijken waar je dit best wegbergt.

Is er een computer in de leefgroep?

Er is een computer in de leefgroep waar er afspraken over zijn. Tijdens de week kan je hier maximaal een half uur op zodat iedereen de kans krijgt om hier even op te gaan. Op woensdagen en schoolvrije dagen kan dit een uur. We zullen ook bij je ouders navragen wat zij voor jouw een goede regeling vinden omtrent computergebruik. Je kan de computer ook gebruiken voor je schoolwerk.

Welke spullen mag ik meebrengen van thuis?

Al zeker kledij is belangrijk. Lakens en handdoeken zijn in de leefgroep, maar je mag die ook meebrengen van thuis. Daarnaast mag jij de spullen die belangrijk voor je zijn meebrengen. Dit zullen we samen met jou en je ouders bekijken. Aangezien je de meeste van je spullen op de kamer zal bewaren is het belangrijk dat de hoeveelheid evenredig is met de kastgrootte.

Krijg ik zakgeld?

Je krijgt hier zakgeld en het bedrag wordt bepaald door de overheid. Als je naar hier komt zal er op de bank een rekening geopend worden waarop je zakgeld elke maand gestort wordt. Op welke manier je je zakgeld besteed zal bekeken worden met je ouders.

Kan ik blijven naar school gaan waar ik nu ga?

De schoolkeuze zal allereerst bekeken worden met jou en je ouders. Als je graag naar dezelfde school blijft gaan zal er zeker bekeken worden of dit haalbaar is wat betreft vervoer.

Zijn mijn begeleiders strenge mensen?

Er zijn hier verschillende begeleiders en je zal de ene wat strenger vinden dan de andere. We vinden het belangrijk dat elke begeleider vanuit zijn eigen stijl in de groep kan staan en dat maakt dat er soms wat verschillen zijn. Toch hanteren we allemaal dezelfde regels en vinden we het belangrijk dat iedereen die naleeft zodat het samenleven mogelijk blijft.

Wat doen de begeleiders als ik moeilijke momenten heb (bv. als ik heimwee heb naar thuis) of als ik moeilijk gedrag vertoon (zeer boos wordt, dingen stuk maak, andere kinderen pijn doe,…)?

Als je het moeilijk hebt kan je altijd een begeleider aanspreken die met jou een momentje zal afspreken waarop je hier over kan praten. Als praten te moeilijk is en je omwille van je boosheid dingen stuk doet, of anderen pijn doet, dan zullen we met jou zoeken op welke manier je terug rustig kan worden. We vinden het belangrijk dat er herstel komt en zullen met jou en je ouders bekijken hoe we je kunnen helpen om op een goede manier boos te worden.

Ik heb een vaste vriend(in). Hoe dikwijls mag ik contact hebben met hem/haar? Mag hij/zij mij komen bezoeken? Mogen we soms samen weg gaan?

We vinden het belangrijk dat we hier over een gesprek kunnen houden met jou en je ouders en hier dan samen iets over kunnen afspreken.

Mag ik met vrienden weg?

We vinden het belangrijk dat we hier over een gesprek kunnen houden met jou en je ouders en hier dan samen iets over kunnen afspreken.

Waar mogen we overal naar toe gaan? Mogen we soms naar de film gaan? Iets gaan drinken? Gaan bowlen? Hoe dikwijls mogen we weg gaan?

We vinden het belangrijk dat we hier over een gesprek kunnen houden met jou en je ouders en hier dan samen iets over kunnen afspreken.

Mag ik een brommer hebben?

We vinden het belangrijk dat we hier over een gesprek kunnen houden met jou en je ouders en hier dan samen iets over kunnen afspreken.

Wanneer kan ik terug naar huis gaan, of moet ik hier lang blijven?

We gaan nu vooral kijken wat jij en je ouders nodig hebben voordat je terug naar huis kan. Als je een consulent hebt zal hij / zij dit mee opvolgen.